In het kader van de Week van Zorg & Welzijn heeft bureau Motivaction een Nationaal Zorg & Welzijnsonderzoek uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking. Vanwege de aanstaande verkiezingen is ook gevraagd welke lijsttrekker men het liefst zou willen hebben als huisarts. Marianne Thieme staat hier op nummer 1, gevolgd door Emile Roemer en Jesse Klaver. Een opmerkelijke uitkomst.

Algemeen onderzoek

In het kader van de Week van Zorg en Welzijn, is er een algemeen onderzoek verricht met vragen die allen betrekking hebben op Zorg en Welzijn. Uit dit onderzoek is gebleken dat 13% van de Nederlanders Marianne Thieme zou kiezen bij de vraag “Wie van de lijsttrekkers zou je het liefst als huisarts willen hebben”.  Emile Roemer staat op de 2e plaats met 11% en Jesse Klaver volgt als derde met 10%. Tunahan Kuzu komt, van de 14 voorgestelde lijsttrekkers, als laatste uit de bus met 1% en 25% kiest anders. De meeste ondervragers gaven wel aan liever geen politicus als huisarts te hebben, maar liever iemand met een medische achtergrond. Verdere vragen waren o.a. “Als je mocht kiezen uit elke baan in de zorgsector, waar zou je dan het liefst werken”, waarop 22% antwoordde in Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening en maar 5% in een Tandartsenpraktijk. 84% Van de werkenden in zorg en welzijn is trots op zijn werk en 31% van de respondenten werkt of studeert niet in deze sector, maar geeft aan er wel voor open te staan.

Maak kennis met kunde

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar voert de grootste sector van Nederland campagne, dit jaar onder het motto ‘Maak kennis met kunde’. Het doel is de veelzijdigheid van Zorg en Welzijn te tonen, de nieuwe ontwikkelingen laten zien en vooral de mensen die er werken in de schijnwerpers te zetten. Belangstellenden, buurtbewoners, (aankomende) studenten, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers kunnen komen kijken naar het werk van de 1,2 miljoen medewerkers en 450.000 vrijwilligers die zich dagelijks met passie en professionaliteit inzetten voor hun cliënten en patiënten.

Ambassadeur Maarten van der Weijden

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden is dit jaar ambassadeur van de jaarlijkse Week van Zorg en Welzijn en vliegt per helikopter langs een aantal zorg- en welzijnsinstellingen om de aftrap te doen van deze week.

Samenwerkingsverband RegioPlus

De Week van Zorg en Welzijn is een initiatief van het landelijk dekkend samenwerkingsverband van 14 regionale werkgeversorganisaties. Zij houden zich onder meer bezig met de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn. De werkgeversorganisaties werken samen met Stichting RegioPlus die de Week van Zorg en Welzijn coördineert. Het doel van de campagne is het bevorderen van een inspirerend, veelzijdig en realistisch imago van de sector Zorg en Welzijn.

Lees hier de samenvatting van het volledige onderzoek.